Koje su prednosti RFID-a u odnosu na tradicionalno prepoznavanje barkoda?

RFID ima velike prednosti u odnosu na tradicionalno prepoznavanje barkoda:

barcode.jpg

1. RFID oznaka ima jake anti-obraštajne sposobnosti

Tradicionalni papirni bar kodovi su podložni oštećenju ili kontaminaciji i mogu uticati na ispravnu identifikaciju informacija o objektu. RFID koristi elektronske čipove za čuvanje informacija i zaštićen je od vanjskog zagađenja okoliša.

2. RFID oznake su veoma sigurne

Bar kod je jednostavan za rukovanje i ima nedostatke jednostavnog kopiranja i loše povjerljivosti informacija. RFID tag koristi elektronski čip za pohranjivanje informacija, a njegovi podaci mogu biti zaštićeni lozinkom kodiranjem, a njegov sadržaj nije lako krivotvoren i promijenjen.

3. RFID oznaka kapaciteta je velika

Jednodimenzionalni bar kod ima ograničen kapacitet, a maksimalni kapacitet dvodimenzionalnog barkoda može sadržavati samo 3.000 znakova. Kapacitet RFID oznake može biti nekoliko desetina puta dvodimenzionalnog kapaciteta bar koda, koji može ostvariti pravi "jedan i jedan kod", te zadovoljiti potrebe povećanja volumena informacija i povećanja brzine obrade informacija.

rfid.jpg

4.RFID može identificirati više oznaka u isto vrijeme

Barkod se može skenirati samo jedan po jedan, a barkod mora biti bliži čitaču. RFID koristi radio talase za razmjenu podataka. RFID čitači mogu istovremeno identifikovati višestruke RFID tagove na daljinu i procesirati i prenositi informacije preko računarske mreže.

5. RFID je kamen temeljac interneta stvari

Barkod se ne može promeniti nakon što je odštampan. RFID koristi elektronske čipove za čuvanje informacija, omogućavajući vam da u bilo kom trenutku snimite sve informacije o vašem artiklu, a informacije se lako dodaju, menjaju i brišu. Kroz kompjutersku mrežu, RFID može učiniti proizvodno poduzeće i prodajno poduzeće realizaciju međusobnog povezivanja, pratiti informacije o stvarnom vremenu proizvoda u procesu proizvodnje, transporta i prodaje, ostvariti transparentno upravljanje proizvodom i ostvariti prava stvar Interneta stvari.